Veelgestelde vragen

Steek wat op van de vragen van andere gebruikers en vooral van de antwoorden van de specialisten van Isolava. Hier vindt u de oplossingen voor de meest gangbare problemen, maar ook trucs en tips waarmee u sneller een optimaal resultaat zal verkrijgen en waardoor u heel wat kostbare tijd zal winnen.

Zijn gipsblokken dragend?

Neen. Gipsblokken worden gebruikt om niet-dragende wanden te bouwen.

Kunnen gipsblokken ook buiten gebruikt worden?

Neen. Gipsblokken kunnen worden aangewend als voorzetwanden binnenshuis, scheidingswanden en technische schachtwanden voor alle mogelijke types bouwwerken: appartementen, woningen, burelen, industriële gebouwen, hotels, ziekenhuizen, …

Hoe lang en hoe hoog mag ik mijn muur bouwen met gipsblokken van 10cm?

Een gipsblokken muur (10cm dikte) mag maximum 4m hoog en 8m lang zijn. Is de muur lager dan 4m, dan mag de totale oppervlakte van uw muur maximum 32m² zijn (bijvoorbeeld 2m= 32/2 = de muur mag maximum 16m lang zijn). Is de muur hoger dan 4m, dan mag de totale oppervlakte van uw muur maximum 25m² zijn (bijvoorbeeld 5m = 25/5 = de muur mag maximum 5m lang zijn). Deze regel vervalt wanneer er een andere wand deze wand kruist. Let wel, wanden hoger dan 4m moeten verankerd worden.

Hoe groot mag de voeg zijn tussen mijn gipsblokkenwand en het betonnen plafond?

Deze voeg is best zo klein mogelijk (maximum 2cm – met blokken van 10cm niet smaller dan 2cm mogelijk, met blokken van 7cm niet smaller dan 1cm mogelijk). Naderhand wordt deze voeg opgevuld met PUR montageschuim over de volledige breedte.

Let wel, indien de voeg toch groter is dan 2cm, vervalt het brandattest!

Kan ik mijn gipsblokkenwand meteen op de afgewerkte vloer plaatsen (polibeton, tegelvloer, …)?

Neen. Er moet eerst een PVC-U profiel geplaatst worden. Zo niet kan het water (bij het poetsen bijvoorbeeld) onder de plinten door in de muur opstijgen, ook al is de eerste laag geïmpregneerd.

Kan ik mijn gipsblokkenwand meteen op mijn betonnen (niet gepolierde) ondergrond plaatsen op het gelijkvloers?

Ja. Als er een kelder of kruipkelder voorzien is, anders moet er eerst een PVC of roofing gelegd worden.

Blijft een dunne (5cm – 7cm) gipsblokkenvoorzetwand op zichzelf staan of moet deze verankerd worden aan de bestaande muur?

Een voorzetwand moet (mag) niet verankerd worden om koude- en geluidsbruggen te vermijden. De wand blijft op zichzelf staan (maximum hoogte 3m bij 5cm blokken en 3,90m bij 7cm blokken).

Moet de aansluiting van mijn gipsblokkenwand met mijn metselwerk/beton verankerd worden?

Neen, gezien de gipsblokkenwand niet dragend is, mag deze niet verankerd worden. (Tenzij hoger dan 4m, zie “Hoe lang en hoe hoog mag ik mijn muur bouwen met gipsblokken van 10cm?”).

Is het voldoende om in de badkamer en andere vochtige ruimtes de onderste rij in Hydroblokken te plaatsen?

De onderste laag van de gipsblokkenwand wordt altijd in Hydroblokken geplaatst. In badkamers en andere vochtige ruimtes echter, moet de volledige wand in Hydroblokken geplaatst worden.